Jak jest produkowane wino Rioja oraz jego rodzaje – Joven, Crianza, Reserva, Gran Reserva.

W całej Hiszpanii klasyfikacja win opiera się między innymi na okresach w jakich przebywały one, bądź nie, w beczkach. I w zależności od okresu starzenia w drewnie odnajdujemy na etykietach win określenia JOVEN, CRIANZA, RESERVA i GRAN RESERVA.

Do starzenia wina używa się w zależności od preferencji winiarza beczek z DĘBU AMERYKAŃSKIEGO dającym winu dodatkowy aromat wanilii czy słodkiego kokosa, bądź beczek z DĘBU FRANCUSKIEGO wzbogacającymi wino o nuty tostowe, miętowe, eukaliptusowe…

Istota beczki i proces tworzenia wina w La Rioja.

Piwnica z beczkami, Wino Rioja, Hiszpania

Przy czym beczki nie tylko dodają winu dodatkowych aromatów, ale także wygładzają jego teksturę, poprawiają strukturę, stabilizują je i wydłużają jego żywotność.

Nie inaczej jest w RIOJA.

Zacznijmy jednak od początku.

Winiarze w regionie RIOJA produkcję wina opierają na dwóch szczepach TEMPRANILLO i GARNACHA, oczywiście z udziałem MAZUELLO czy GRACIANO, szczególnie w strefie RIOJA BAJA. Bezspornie jednak rola dwóch pierwszych jest  dominująca.

Winogrona z tych szczepów po zbiorach trafiają do winiarni, gdzie poddawane są maceracji. Zdarza się, że krótkiej maceracji węglowej (podobnie jak w Beaujolais), jednak zazwyczaj tradycyjnej maceracji w kadziach. Dawniej trwała ona nie dłużej niż 15 dni, co kompensowano dłuższym okresem dojrzewania w beczce, dzisiaj okres ten sięga nawet 30 dni.

Aluminiowe Kadzie i Drewniane Beczki, Maceracja Wina, La Rioja, Hiszpania.

JOVEN.

Po tym czasie i ukończonej fermentacji alkoholowej wino przelewa się do zbiorników ze stali nierdzewnej, albo do beczek, gdzie zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa. W jej wyniku ostry kwas jabłkowy zamienia się w łagodny kwas mlekowy. Powstaje wino, które jeżeli nie trafia do beczek lub przebywa w nich tylko przez krótki czas, nazywane jest JOVEN. Do początku lat 90-tych XX wieku wino z tej kategorii stanowiło ponad połowę win produkowanych nie tylko w RIOJA, ale także w całej Hiszpanii.

CRIANZA.

Dzisiaj sytuacja uległa radykalnej zmianie i dominują wina starzone w drewnie.

W tej grupie najniższą kategorię stanowią wina klasyfikowane jako CRIANZA.

W przypadku win czerwonych muszą one dojrzewać przynajmniej dwadzieścia cztery miesiące z czego najmniej 12 w beczce. W przypadku win białych i różowych okres starzenia musi wynosić 18 miesięcy lecz nie ma konieczności starzenia ich w beczce.

Leżakowanie Wina, La Rioja, Hiszpania.

RESERVA.

Kolejną kategorią jest RESERVA, w przypadku której całkowity okres starzenia musi wynosić trzydzieści sześć miesięcy, z czego najmniej 12, a najlepiej 18  musi przypadać na beczkę. W przypadku win białych i różowych okresy te wynoszą odpowiednio 18 i 6 miesięcy.

Najwyższą kategorią jest GRAN RESERVA.

Tutaj okresy starzenia dla win czerwonych wynoszą odpowiednio 60 i 24 miesiące, natomiast dla win białych i różowych 48 i 12 miesięcy.

Operowanie okresem maceracji i długością starzenia wina w beczce  sprawia, że otrzymujemy dwa odmienne style wina.

Stary, rustykalny wykorzystujący krótszą macerację i dłuższe starzenie w beczce, i nowy bardziej owocowy, nowoczesny, w którym maceracja jest dłuższa, a starzenie w beczce ograniczone do wymaganego przez CONSEJO REGULADOR minimum.

Te rozważania pozostawmy jednak na chwilę… choć na pewno warto do nich powrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *