Rioja – region i wino grzechu warte

RIOJA to z całą pewnością jeden z najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich świata, a wina stąd na pewno należą do najbardziej charakterystycznych. Przez lata była niemal wyłącznym dostawcą wina na rynek hiszpański i nie zabiegała o własny styl. Gdyby w tym stanie dotrwała do naszych czasów, pewnie byśmy o niej dzisiaj nie słyszeli.

Szczęśliwie dla RIOJY w drugiej połowie XIX wieku dotarli tutaj kupcy z Bordeaux w poszukiwaniu wina. Ich winnice były właśnie bezlitośnie niszczone przez filokserę. Zbiory były mizerne, a raczej nie było ich wcale. A do Riojy całkiem blisko… zaraz za Pirenejami.

Tylko te wina takie blade, bez beczki, proste…

Rioja beczką stoi

Nie pozostało nic innego jak nauczyć tubylców sztuki winiarskiej, pokazać możliwości jakie daje kupaż win i użycie beczki.

Dzisiaj chyba żadne miejsce słynące z produkcji czerwonych, wytrawnych win nie kojarzy się tak kategorycznie z użyciem beczki jak właśnie RIOJA. Bo kupaż zostaje królestwem winiarzy z Francji, poziom dojrzałości gron jest podstawą niemieckiego systemu apelacyjnego, a użycie beczki decyduje o kategorii wina w całej Hiszpanii.

Piwnica z dębowymi beczkami, Logrono/Rioja, Hiszpania

Używa się tutaj dwóch rodzajów beczki, tradycyjnej z dębu amerykańskiego i wprowadzonej w latach siedemdziesiątych XX wieku przez wytwórnię Marquésa de Caseres beczki z dębu francuskiego.

Wina czerwone starzy się w nich z kolei minimalnie od 12 miesięcy dla CRIANZY, 18 dla RESERVY i 24 dla GRAN RESERVY czyli w każdej kategorii o 6 miesięcy dłużej niż w innych regionach Hiszpanii.

Właśnie rodzaj użytej beczki i długość okresu maceracji gron rozstrzyga w znacznym stopniu o tym, czy mamy do czynienia ze starym, rustykalnym stylem czy ze stylem nowym, w którym beczka pozwala winu na owocowy oddech, a wanilię zastępuje mięta i nuty tostowe.

Sprawdzone szczepy z hiszpańskim temperamentem

Ten powiew nowości widać nie tylko w winach, ale także w architekturze, gdzie obok starych BODEG odnajdujemy choćby modernistyczną, nawiązującą do secesji i baroku winiarnię Marquésa de Riscal zaprojektowaną przez światowej sławy architekta Franka Gehry’ego. Jego dzieło można dostrzec w zdjęciu umieszczonym w nagłówku strony – wyjątkowy kształt i mieniący się w słońcu róż wyróżnia się na tle regionu.

Wino uprawia się tutaj w trzech strefach RIOJA ALTA, RIOJA ALAVESA i RIOJA BAJA, które wyznaczają rzeka EBRO i miasto LOGRONO, a w jego produkcji wykorzystuje się głównie dwa szczepy winorośli: TEMPRANILLO i GARNACHA. Chociaż uprawia się tutaj także GRACIANO czy MAZUELO, no i oczywiście szczepy białe VIURĘ, MALVASIĘ RIOJANA i GARNACHA BLANCA.

Dojrzała kiść Tempranillo

Kupaże win z różnych szczepów, zróżnicowane gleby, odmienne warunki klimatyczne w każdej strefie, stary i nowy styl winiarstwa, nieustanna batalia i spór o styl wina, wszystko to powoduje, że RIOJA to region szalenie  dynamiczny, kreatywny, intrygujący, a co za tym idzie także ciekawy.

No i wina, których nie można nie spróbować…

2 odpowiedzi do “Rioja – region i wino grzechu warte”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *